Egy luxus vonaton való utazás nem feltétlen a semmittevésről és a kényelemről szól, sokkal inkább egy különleges felfedezésről, egy sajátságos, eseménydús kalandon való részvételről.

Néha a Golden Eagle Trans Siberian Express sem a szokványos útján, Vladivostok és Moszkva között halad, hanem különleges élményutazásra vállalkozik. 

Ennek az évnek utolsó napján Szentpétervárról indult el, áthaladt az északi sarkkörön, majd Murmanskban megállt, hogy Oroszország és Norvégia találkozásánál lehetőséget adjon utasai számára, hogy felkutassák a sarki fényt. Útját a kikötővárosból több mint 2000 kilométeren át folytatta, hogy végül az ortodox karácsonyt követően megérkezzen az orosz fővárosba, Moszkvába.

A 12 kocsiból álló szerelvényen az élet nagy része a bár- és étterem kocsikban zajlott, hálófülkéjükbe csak az esti órák beköszöntével tértek nyugovóra az utasok. Az év ezen időszakában a napszakok váltakozását inkább az óra, mintsem a nap maga jelezte, hiszen észak felé haladva egyre rövidült a napfényes órák száma, sőt a sarkkörön túl már csak percekre derengett fel némi szürkület.

A Szentpétervári csontig ható mínuszok a hosszas sétáknak ugyan nem kedveztek, de a jégbefagyott Néva folyó látványa, a kissé misztikusan megvilágított Vérző Megváltó temploma, az Ermitázs végeláthatatlan kincsei, a cárok nyári palotájának termei mind-mind kárpótoltak az időjárás viszontagságai miatt.

Szilveszter éjjele reményteli ünneplésben telt, ahol a koccintások és jókívánságok között fel-felhangzott az Aurora Borealis, a hajnal római istennőjéről elnevezett északi fény latin neve. Kíváncsisággal teli szempárok fürkészték a velünk utazó csillagász arcát, mintha ő biztosíthatta volna a naptevékenység színes fényjátékát.